×

Новости

Перић : „Сија свјетлост новог доба за наш град”

На адресу наше редакције стигло је писмо професорке српског језика и књижевности из Бијељине посвећено првом рођендану Градског позоришта Семберија”.

Из пепела, као Феникс, очишћен од малограђанштине, некултуре, и ограничених схватања средине из које је поникло, родио се један театар.
Ено га гђе стоји ни на небу ни на земљи, али стоји, траје већ годину дана истрајава и опомиње, на тим непостојећим, фрагилним ногама”.
Погледајте то чудо невиђено! Осмотрите га, приђите му, завирите му у крој. Ноге се не виде, висе о ваздуху, о концу, али то нису марионете, то су светионици, стубови, темељи новог, а старог, од антике живог , чудесног и чудотворног театра.

Нема он двије, има он много вриједних мрављих ножица, једнако важних, једнако чврстих , поузданих и сигурних. Плес, онај Аскин за живот, а не против смрти, плесале су неку ноћ те ножице на прву годишњњицу од оснивања театра. Тај театар само даске нема, све остало има.

Гледала сам тај чудесни плес, ту игру ријечи, мимике, гестова, музике, емоција… Гледала сам и уживала. Kамерна сцена увукла је мене и гледаоце, поистовијетила нас са људским судбинама које су се одигравале ту , на корак пред нама. Били смо увучени, омађијани радњом, било саме ње. Пипали смо јој пулс, губили и задржавали дах, туговали, бојкотовали, млатили истином и правдом , све с протагонистима заједно.
Kафана, ах, та кафана, митски топоним Срба, синоним за истину (Ин вино веритас), стереотипно мјесто Станковићевих драма – мјесто је магијског реализма у ком се изговарају, са драмским акцентом, Симовићеви стихови.

Музичка пратња појачавала је све вријеме увиде глумаца на сцени и нас гледалаца у публици.
За крај, искључила су се свјетла, завјеса није било, јер се умјесто мрака ширила са бине свјетлост, свјетлост новог доба за наш град.
Пред публикум је изашао камен темељац овог театра и говорио је без говора, мудром главом и чиста срца. Аплаузи су исто тако говорили, разумјели изговорено.

Након тога било је послужење у част годишљице театра. Већини нас било је ,након духовног, ово послужење сувишно. Хвала им јер су заслужни што је једна касаба израсла у град.

У Бијељини, 15.2.2021. год.

С поштовањем
Ана Перић,
професорка српске књижевности и језика”

Извор: NoviGlas

© ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ СЕМБЕРИЈА БИЈЕЉИНА
Powered by limun.co