×

Новости

ГП „Семберија": Познати кореограф Небојша Громилић дио нове представе

Глумци Градског позоришта (ГП) „Семберија” приводе крају припреме за нову представу „Иваново самоубиство”, према мотивима „Иванова” Антона Павловича Чехова, у режији Давида Алића, а ансамблу се придружио познати балетан и кореограф Небојша Громилић.

„Са Давидом, редитељем представе, сарађујем већ годинама и имамо одличну комуникацију. Пошто у представи постоји потреба за сценским покретом и кореографијом, он ме позвао да будем дио ауторског тима који ради на овој представи", наводи у интервјуу за Срну Громилић.

Тако се домаћим глумцима, осим Мионе Марковић, глумице из Београда, придружио још један познати умјетник.

Громилић је стални члан балетског ансамбла Позоришта на Теразијама од 2001. године.Био је стипендиста америчке школе „Џејкобс Пилоу" 2010. године, као кореограф, поставио је више од 70 позоришних кореографија у Србији и иностранству, а у својој матичној кући за представе „Главо луда", „Београд-Москва" и „Инсајд аут" /Инсиде ОУТ/.

„Од свих ауторских пројеката /представа/ које сам урадио, тешко могу издвојити неку која ми је посебна", напомиње он.

Радио је као кореограф и у пројекту „Уна сага Сербика".

„То је био играчки пројекат који смо радили 2013. године под називом „Игре и звуци Балкана`. Било је веома напорно, пошто је учествовао велики број људи. У том тренутку то је био спој игре и нових технологија као што је три-де мапирање простора. После тога сам се посветио више позоришту, филму и серији и нисам више дио тога", истиче Небојша Громилић.

У Позоришту на Теразијама запослен је као солиста балета.

„У позоришном свету балет је посебан и најтежи облик игре. Да би се дочарала та лакоћа у покрету потребна је висока спремност и кондиција. Због изгледа и лепоте, балет је веома популаран", напомиње он.

Осим позоришта, Громилић је учествовао и постављао кореографије за телевизијске шоу-програме, концерте, филмове, серије, музичке спотове и рекламе.

„Све има своје дражи, али рад са глумцима ми је лепши и уноснији од кореографија са музичарима. Са њима заједно долазим до реализације у покрету везане за лик који играју у представи. Онда то више није само унисона формацијска и техничка кореографија. Сходно њиховим могућностима и предиспозицијама, заједно креирамо ликове у покрету и кореографији", истиче Громилић.

Покрет у позоришту је много битан, наводи он, као визуална естетика сваке представе.Шта припрема са бијељинским глумцима, није желио да открије.

„За представу коју радим у ГП „Семберија" просудићете сами колико је покрет битан, очекујем утиске публике о кореографији коју спремамо", наводи познати балетан и кореограф Небојша Громилић.

Извор: СРНА

© ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ СЕМБЕРИЈА БИЈЕЉИНА
Powered by limun.co