×

О нама

Градско позориште „Семберија" Бијељина најмлађе је професионално позориште у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Са радом је почело у јесен 2019. године, а прве запослене добило је 2020. године. Јавна је установа из области културе, a оснивач je Град Бијељина.

Позориште у оквиру умјетничког сектора, има умјетничког директора и стални ансамбл, чији ће коначни број у наредним годинама, сходно динамици развојних планова, бити оптимизован.

Позориште је смјештено у згради Центра за културу у Бијељини. На јединој сцени у граду,сцени Центра, изводи своје представе. Тренутно нема технички сектор и на том плану користи хонорарне сараднике.

Aдминистративни сектор чини само директор.

Циљ организације позоришта је да будући административни сектор буде сведен на минимум, отварањем мултифункционалних радних мјеста, прилагођених захтјевима XXI вијека. Прошла су времена референата за једну радну операцију. Благајник, рачуновођа, самостални стручни сарадник за везивање пертле на лијевој и на десној ципели, секретар, уредник, помоћник, маркетар, шеф маркетинга, шеф за односе са јавношћу, референт за спонзорства, администратор Фејсбука, па Инстаграма, па куцач рјешења и куцач и носач дописа и тако даље. Некада давно (а на неким мјестима и данас) ово су радиле десетине особа и за то примале плату.

У XXI вијеку траже се мултифункционалне личности и вишенамјенска радна мјеста у свему споредном за рад установе. У позоришту, администрација није неважна али је споредна. Представа је срце позоришта. Њој је све подређено и за њу се штеди гдје год је то могуће. Добре представе нема без константног протока нове енергије, оличене у најбољим сарадницима: писцима, редитељима, сценографима, костимографима, ауторима музике, сарадницима за сценски покрет и говор.... Градско позориште „Семберија" жели да буде отворено за најбоље сараднике из региона и њихове идеје.

Зато је наш директор, првенствено глумац. Зато је наш умјетнички директор неко ко бескрајно воли Бијељину и позориште. Зато наши чланови Управног одбора, Умјетничког савјета и Умјетничког вијећа раде без надокнаде.

То нам оставља прилику да се концентришемо на представе. Наша мисија је да његујемо снажна ауторска читања домаће и свјетске класике, и подстичемо домаће, прије свега младе драмске писце. Свјесни смо да позориште у Бијељини није почело од нас. Много је труда уложено, у 150 година прије јесени 2019. године.О томе, у кратким цртама ОВДЈЕ.

в.д. директора
Иван Петровић, глумац

Иван Петровић, рођен 1984.године у Бијељини. Дипломирао на Слобомир П Универзитету, Академији умјетности – одсјек за драмску и филмску умјетност, (2010.године), у класи професорке Љиљане Благојевић.

Предсједник Студентске уније Слобомир П Универзитета (2008-2010)

Један од оснивача Удружења проферсионалних глумаца „Убунту”(2009).

Асистент професорима Југу Радивојевићу и Игору Дамњановићу на предмету „Глума” на Слобомир П Универзитету (2010-2013).

Члан Ротаракта (од 2016. године), чији је био и Предсједник (2018).

Оснивач и генерални менаџер алтернативног фестивала „Протфест”од 2015.године.

Од оснивања је на мјесту управника Градског позоришта „Семберија”.

Умјетнички директор
проф. др Миливоје Млађеновић

Миливоје Млађеновић је рођен у Којчиновцу 1959. У Јањи је завршио Основну школу, а матурирао у Гимназији „Филип Вишњић” у Бијељини. Дипломирао југословенску књижевност и српскохрватски језик на Филолошком факултету у Београду (1982), магистрирао на Педагошком факултету у Сомбору (2002) а докторирао на Филолошком факултету у Београду (2007). Тренутно у звању ванредног професора на Педагошком факултету у Сомбору гдjе, између и осталих предмета, предаје и Сценску умјетност.

Млађеновић je управљао сомборским Народним позориштем (1989-2000) и тај период се рачуна у историји српског позоришта као период снажног продора модерних позоришних струјања. Такође је утемељивач јединствене манифестације Позоришни маратон која траје скоро три деценије. Млађеновић је седам година управљао великим, комплексним националним позориштем СНП у Новом Саду. Након тога био је три године директор престижне позоришне установе „Стеријино позорје” у Новом Саду и три године умјетнички консултант Народног позоришта „Стерија” у Вршцу.

Млађеновић је аутор бројних драма за децу које се изводе на сценама Ниша, Сомбора, Зајечара, Ужица, Шапца, Краљева, Зенице, Бањалуке итд. као и вечерњих драма (Рабле, врлина грех; Маестро; Мразовић, Гороцвет, итд. )

Истовремено, бави се и научним истраживањем драме и позоришта за дјецу. Аутор је три научне студије Сценске бајке Александра Поповића, Одлике драмске бајке и У замку замки; те књига драмских текстова за децу: Баш челик и друге за позорницу удешене бајке (1997) и Чудне звери на провери (2007); Путописи из позоришта (1997); књиге афоризама Зез-рез, (1992), драма Скандалозна комедија - карневалска ретро-визија у једанаест а можда и дванаест слика (2010), Гороцвет 2012 (2014), Маестро (2017).

Објављује и књижевну критику, есеје, репортаже, сценарије телевизијских емисија, уредник је бројних специјализовних позоришних емисија, драматург, итд. Био је селектор фестивала „Дани Зорана Радмиловића” у Зајечару, Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић”, Фестивала позоришне класике „Вршачка позоришна јесен”, Фестивала Глумачке свечаности „Миливоје Живановић” у Пожаревцу. Био је члан стручног жирија Стеријиног позорја, и многих важних позоришних фестивала у земљи и иностранству.

Активан је и као друштвени радник у области културе – био је предсједник Управног одбора Српског народног Позоришта у Новом Саду, предсједник Управног одбора Завода за културу Војводине у два мандата и др.

За свој умјетнички и друштвени ангажман добитник је бројних признања међу којима су и награда „Никола Петровић Пеца” - за изузетан допринос развоју позоришне умјетности у Србији, (1996), Награда „Сима Цуцић” за најбољу књигу из области науке књижевности за децу (2017), Октобарске награде Града Сомбора (2017), итд.

Oд оснивања, умјетнички је директор Градског позоришта „Семберија” у Бијељини.

© ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ СЕМБЕРИЈА БИЈЕЉИНА
Powered by limun.co