ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ СЕМБЕРИЈА

Градско позориште „Семберија” Бијељина најмлађе је професионално позориште у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Са радом је почело у јесен 2019. године, а прве запослене добило је 2020. године. Јавна је установа из области културе, a оснивач јој je Град Бијељина.

Позориште, у оквиру умјетничког сектора, има умјетничког директора и ансамбл, чији ће коначни број у наредним годинама, сходно динамици развојних планова, бити оптимизован.

Позориште је смјештено у згради Центра за културу у Бијељини. На јединој сцени у граду, сцени Центра, изводи своје представе. Тренутно нема технички сектор и на том плану користи хонорарне сараднике.

Aдминистративни сектор сведен је на минималан број радника и тренуто га чине  директор, секретар и референт за финансијско-административне послове.

Циљ организације позоришта је да будући административни сектор буде рационализован, отварањем мултифункционалних радних мјеста, прилагођених захтјевима XXI вијека. Прошла су времена референата за једну радну операцију. 

Зато, ако једнога дана будете пожељели да се запослите у нашем позоришту, рачунајте да ћете имати предност ако сте спремни да се истовремено бавите админстрацијом, дизајном, техничким и умјетничким пословима, у зависности од ситуације.

У XXI вијеку траже се мултифункционалне личности и вишенамјенска радна мјеста. У позоришту, администрација и техника нису неважни, али нису ни приоритетни. Представа је срце позоришта. Њој је све подређено.

 Добре представе нема без константног протока нове енергије, оличене у најбољим сарадницима: писцима, редитељима, сценографима, костимографима, ауторима музике, стручњацима за сценски покрет и говор. Градско позориште „Семберија” жели да буде отворено за најбоље сараднике из региона и њихове идеје.

Циљ нам је и да бијељинска сцена буде отворена за најбоље гостујуће глумце, као и младе наде.

Наша Мисија је да његујемо снажна ауторска читања домаће и свјетске класике, и подстичемо домаће, прије свега младе драмске писце.

Наша Визија је да у скорој будућности наше позориште добије статус народног позоришта и властиту зграду. Не ради нас који у њему радимо, него ради будућности града и државе којој припадамо.

Притом, свјесни смо да позориште у Бијељини није почело од нас. Много је труда уложено, у 150 година прије јесени 2019. године.

Иван Петровић

ДИРЕКТОР

Рођен 1984.године у Бијељини. Дипломирао на Слобомир П Универзитету, Академији умјетности – одсјек за драмску и филмску умјетност, (2010.године), у класи професорке Љиљане Благојевић. Предсједник Студентске уније Слобомир П Универзитета (2008-2010). Један од оснивача Удружења проферсионалних глумаца „Убунту”(2009). Асистент професорима Југу Радивојевићу и Игору Дамњановићу на предмету „Глума” на Слобомир П Универзитету (2010-2013).

Члан Ротаракта (од 2016. године), чији је био и Предсједник (2018). Оснивач и генерални менаџер алтернативног фестивала „Протфест”од 2015.године. Од оснивања је на мјесту управника Градског позоришта „Семберија”.

Миливоје Млађеновић је рођен у Којчиновцу 1959. У Јањи је завршио Основну школу, а матурирао у Гимназији „Филип Вишњић” у Бијељини. Дипломирао југословенску књижевност и српскохрватски језик на Филолошком факултету у Београду (1982), магистрирао на Педагошком факултету у Сомбору (2002) а докторирао на Филолошком факултету у Београду (2007). Тренутно у звању ванредног професора на Педагошком факултету у Сомбору гдjе, између и осталих предмета, предаје и Сценску умјетност.

Млађеновић je управљао сомборским Народним позориштем (1989-2000) и тај период се рачуна у историји српског позоришта као период снажног продора модерних позоришних струјања. Такође је утемељивач јединствене манифестације Позоришни маратон која траје скоро три деценије. Млађеновић је седам година управљао великим, комплексним националним позориштем СНП у Новом Саду. Након тога био је три године директор престижне позоришне установе „Стеријино позорје” у Новом Саду и три године умјетнички консултант Народног позоришта „Стерија” у Вршцу.

проф. др

Миливоје Млађеновић

Умјетнички директор

Млађеновић је аутор бројних драма за децу које се изводе на сценама Ниша, Сомбора, Зајечара, Ужица, Шапца, Краљева, Зенице, Бањалуке итд. као и вечерњих драма (Рабле, врлина грех; Маестро; Мразовић, Гороцвет, итд.

Истовремено, бави се и научним истраживањем драме и позоришта за дјецу. Аутор је три научне студије Сценске бајке Александра Поповића, Одлике драмске бајке и У замку замки; те књига драмских текстова за децу: Баш челик и друге за позорницу удешене бајке (1997) и Чудне звери на провери (2007); Путописи из позоришта (1997); књиге афоризама Зез-рез, (1992), драма Скандалозна комедија – карневалска ретро-визија у једанаест а можда и дванаест слика (2010), Гороцвет 2012 (2014), Маестро (2017).

Објављује и књижевну критику, есеје, репортаже, сценарије телевизијских емисија, уредник је бројних специјализовних позоришних емисија, драматург, итд. Био је селектор фестивала „Дани Зорана Радмиловића” у Зајечару, Фестивала професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић”, Фестивала позоришне класике „Вршачка позоришна јесен”, Фестивала Глумачке свечаности „Миливоје Живановић” у Пожаревцу. Био је члан стручног жирија Стеријиног позорја, и многих важних позоришних фестивала у земљи и иностранству.

Активан је и као друштвени радник у области културе – био је предсједник Управног одбора Српског народног Позоришта у Новом Саду, предсједник Управног одбора Завода за културу Војводине у два мандата и др.

За свој умјетнички и друштвени ангажман добитник је бројних признања међу којима су и награда „Никола Петровић Пеца” – за изузетан допринос развоју позоришне умјетности у Србији, (1996), Награда „Сима Цуцић” за најбољу књигу из области науке књижевности за децу (2017), Октобарске награде Града Сомбора (2017), итд.

Oд оснивања, умјетнички је директор Градског позоришта „Семберија” у Бијељини.

Управни одбор:

Предсједник - Драгослав Перић

Умјетнички савјет:

Предсједник - Душан Тузланчић, мр

Резервишите карту:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Број карата