O свјетском дану позоришта

Међународни позоришни институт иницирао је 1961. године Свјетски дан позоришта који се обиљежава од 1962. године. Сваке године центри Међународног позоришног института и међународна позоришна заједница обиљежавају га 27. марта. Датум је узет према отварању сезоне „Позоришта нација“ у Паризу, 1962. године.

Циљеви Свjетског дана позоришта су:

  • пpомовисање позоришта у свим његовим облицима широм свијета
  • развој свијести о вриједности позоришта у свим његовим облицима
  • омогућавање позоришним заједницама да промовишу свој рад на широком нивоу, тако да владе и лидери јавног мњења буду свјесни вриједности и значаја сценске умјетности у свим њеним облицима, као и његово подржавање
  • уживање у позоришту, у свим његовим облицима, због њега самог
  • дијељење радости због позоришта са другима

Свјетски дан позоришта обиљежава се различитим  националним и међународним позоришним манифестацијама. Једна од најважнијих је Међународна порука којом, на позив Међународног позоришног института, личност свјетског значаја износи своја размишљања о теми позоришта и културе мира. Прву поруку за Свјетски дан позоришта написао је Жан Кокто, 1962. године.

Свјетски дан позоришта обиљежавају центри Међународног позоришног института (њих више од 90 широм свијета) и чланице-сарадници, позоришта, позоришни ствараоци, љубитељи позоришта, позоришни универзитети, академије и школе.

Извор: https://www.world-theatre-day.org/worldtheatreday.html

Посљедње новости

Резервишите карту:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Број карата