Позоришни бонтон

На вријеме се информишите о репертоару позоришта, представи коју гледате, резервишите и купите карте. Бићете задовољнији ако све ово урадите на вријеме. Уколико закасните и истекне Вам резервација, немојте кривити билетаре. Уколико не купите карте на вријеме, можете бити незадовољни мјестом. Немојте другога кривити за то.

У позориште дођите пристојно одјевени (тренерке, мини сукње, шорцеви, исцијепане фармерке, спортске патике, папуче и слично нису прикладна гардероба). Уколико је у питању премијера, обуците се свечано. Будите и Ви поносни дио ње.

Дођите чисти и сређени, али избјегавајте коришћење прејаког парфема, може сметати другима око Вас.

Обавезно користите гардеробу за јакне, мантиле, капуте, велике шешире, кишобране, велике гломазне ташне и слично. Немојте сметати људима око Вас.

Немојте каснити на представу, дођите довољно раније. Уколико закасните немате право да негодујете ако Вам не буде дозвољен улазак у салу и тада је најбоље да сачекате прву паузу. Ако Вам разводници, ипак, дозволе улазак у салу иако је почела представа, смјестите се на прва слободна мјеста јер у тој ситуацији немате право да инсистирате на свом мјесту. У току прве паузе (уколико је има) можете се премјестити на мјеста за која имате карте.

Уколико Вам је представа непозната, или желите да сазнате нешто више о комаду, можете то урадити путем програма који се за премијеру добијају бесплатно уз улазницу, а за остале представе се могу набавити у фоајеу.

Прије куповине карте за дјецу, распитајте се за који узраст је представа примјерена.Уколико, ипак, поведете дијете у позориште, објасните му правила понашања, информишите га на вријеме о томе шта ћете гледати. Ако му је нешто нејасно или има неких питања, сачекајте паузу или крај представе за објашњења и одговоре.

Када се смијештате на своје мјесто, а оно се налази у средини реда, обавезно се извините онима које морате подићи да бисте прошли, а кроз ред пролазите окренути лицем према људима који већ сједе.

Ако сте болесни, имате кијавицу или кашаљ, останите код куће, Ваш кашаљ или кијавица сметаће осталој публици и глумцима, а у сали треба да влада потпуна тишина.

Немојте уносити храну, грицкалице, сокове и слично, шушкаћете и бити гласни, те ћете сметати осталој публици и глумцима, а у сали треба да влада потпуна тишина.

Најбоље би било да у дане када идете у позориште, проведете неколико сати без телефонско-интернетске зависности. Ако сте га већ понијели,обавезно искључите мобилни телефон или било који други уређај у току трајања представе. Уколико, ипак, заборавите да искључите звоно, а телефон Вам зазвони у току представе одмах га искључите, немојте се ни случајно јавити! Увијек можете провјерити пропуштене позиве и поруке у току паузе или након представе.

Не шаљите и не провјеравајте текстуалне поруке или мејлове у току представе. Свјетло Вашег мобилног телефона је још јаче у мраку, сметаћете људима око Вас, а ако сте близу сцене сметаће и глумцима.

Немојте фотографисати или снимати представу. Позоришна представа није концерт популарне музике, ни излазак у клуб са музиком.

Немојте причати, пјевати, коментарисати у току представе, сметаћете осталој публици и глумцима.

Држите ноге на поду, немојте их подизати на сједиште испред Вашег.

Аплаузом наградите глумце. Можете аплаудирати и у току представе, али након завршеног текста, односно одређене сцена. Уколико нисте сигурни да ли је прави тренутак за аплауз боље немојте аплаудирати. Највећи аплауз је на крају извођења.

Уколико морате да изађете из сале раније, сачекајте прву паузу или сачекајте да се одређена сцена заврши. Немојте излазити усред сцене, јако ћете сметати глумцима.

Немојте журити да изађете када се заврши представа, сачекајте да се заврши аплауз, да глумци оду са сцене или да се спусти завјеса.

Бонтон за медије

Распитајте се о представи о којој желите да извјештавате. Кандидујте новинара из редакције за културу, а ако је немате, пошаљите некога ко то воли да ради.

Немојте захтијевати изјаве актера непосредно прије почетка представе.То вријеме је потребно глумцима да обаве много припремних радњи.

Немојте улазити у салу након што је представа почела, нити излазити прије краја.

На већини представа није дозвољено фотографисање или видео-снимање, без претходне најаве и дозволе.

Ако сте на вријеме најавили и одобрено Вам је снимање, немојте укључивати своје свјетло. Представа је умјетнички чин који има своју свјетлосну поставку и није лијепо кварити је.

Кад снимате или фотографишете, немојте то радити непосредно испред позорнице, на њој или са било које позиције која некоме од гледалаца заклања видик.

Распитајте се у Управи позоришта. За већину представа можете добити професионалне фотографије и видео-снимке којима можете илустровати Ваше прилоге.

Будите јединствени, снимите наклон глумаца публици и аплауз, то се тако ријетко виђа у нашим медијима. Позориште ће Вам на томе бити захвално.

Резервишите карту:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Број карата