Стојеће овације новосадске публике за “Хасанагиницу”

Представа Градског позоришта“Семберија” Бијељина и Народног позоришта Републике Српске „Хасанагиница“, настала према драмском комаду Љубомира Симовића, а у режији Душана Тузланчића синоћ је премијерно изведена у Позоришту младих у Новом Саду.

Глумачки ансамбл ког чине глумци Српског народног позоришта из Новог Сада чланови ансамбла Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке и глумци Градског позоришта “Семберија” испраћен је стојећим овацијама, а публика је реаговала веома емотивно, о чему свједочи и изјава др Зденке Валент Белић, главне и одговорне уредница часописа “Новý живот”, професорке словачког језика и књижевности, пјесникиње и есејисткиње.

Представа је донијела снажне емоције и искреност коју одавно нисам осјетила са сцене. На тако сјајан, а уједно и често тумачен и постављан, текст Љубомира Симовића сигурно је био ризик у које су се позориште у Бијељини и прије свега редитељ Тузланчић храбро упустили.

Оно по чему је “његова” Хасанагиница посебна је једно невјероватно достојанство цијеле приче и сваког лика понаособ, које никако не умањује искрену људскост – већ је, напротив, подцртава. Синоћ смо имали прилике да видимо заиста величанствене глумачке бравуре, лијепо узглобљене суптилном режијом, снажном и свепрожимајућом музиком.

Наоко једноставна, но врло функционална сценографија такође оставља утисак искусних позоришних дјелатника. Предвиђам да би ова представа итекако могла да буде награђивана на предстојећим фестивалима. Желим Позоришту “Семберија” у Бијељини још пуно овако успјешних представа на огромно задовољство нас – публике, која у театру налази катарзу и одговоре на важна питања, рекла је Велент Белић.

Хасанагиница представља до сада највећи продукцијски подухват бијељинског позоришта, истовремено и изузетно значајан позоришни догађај у Републици Српској. Бањолучка преимјера представе је у Народном позоришту Републике Српске 9. децембра, а прва реприза 10. децембра.

Извор: SemberijaINFO

Посљедње новости

Резервишите карту:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Број карата